Ana Sayfa  |  Forum  |  Yardım  |  Kurallar  |  Çerez Politikası  |  Giriş  |  Kayıt
Tarihonline.com Yenilenme Aşamasında
Sitemiz yenilenmiştir.  

Bu süre içerisinde Çerez politikası, Kişisel verilerin kullanılması, Site kuralları ve mesaj yazma kurallarıyla ilgili bilgileri mutlaka okumanızı öneririz. Bütün kullanıcılar Kullanım Şartları"nı okumuş ve kabul etmiş sayılırlar. 

Yeni Başlık  Cevap Yaz
Kirman Selçuklularında Kültür ve Medeniyet           (gösterim sayısı: 3.254)
Yazan Konu içeriği

boşluk

admin
[Tarihçi]
Site Kurucusu

Kullanıcı Resmi

Kayıt Tarihi: 15.12.2009
İleti Sayısı: 351
Konum: Sivas
Durum: Forumda Değil

E-Posta Gönder
Web Adresi
Özel ileti Gönder

Konu Yazan: admin
Konu Tarihi: 24.10.2010- 16:18


 Kirman Selçukluları Kirman’a hakim oldukları süre içerisinde geniş kültür faaliyetlerinde de bulunarak geleceğe önemli bir miras bırakmışlardır. Bu dönemde özellikle adalet teşkilatı, ilmiye teşkilatı, imar faaliyetleri Kirman’ın yapısında önemli değişiklikler meydana gelmesini sağlamıştır.
              Bu dönemde Kirman halkının dindar bir halk olduğu ve Hanefi mezhebine mensup olduğu bilinmektedir. Bununla birlikte bu devride Batınılık hareketlerinin Kirman bölgesinde de görülmesi bazı sorunlar çıkmasına neden olmuştur. Bununla birlikte batınılık çok fazla yayılma sahası bulamadan önlenmiştir. Bu Kirman bölgesinin sosyo-ekonomik yapısında oluşan değişmeler açısından önemli bir gelişmedir.
              Kirman Selçuklularında en önemli teşkilatlardan birisi olan İlmiye teşkilatında ise çok önemli görevliler bulunmuştur. Özellikle Selçuklu devleti başta olmak üzere kendisinden önceki Türk ve İslam devletlerinden etkilenen Kirman Selçukluları, aynı zamanda sonraki devletlere de örnek olmuştur. Kirman Selçukluları Devleti’nde kurulan İlmiye teşkilatında en önemli görevleri üstlenen görevliler bu devletin anlayışına uygun olarak çeşitli kurallara göre görevlerine getirilmişlerdir. Bu görevlilerin başlıcaları, müderrisler, müftüler, şeyhülislamlar, hatibler ve imamlardır.
              Kirman Selçuklularında imar faaliyetleri de yoğun olarak yapılmıştır. İlk melik Kavurd, Sistan-Derre yolunda bir derbend, Derre’de han, havuz ve hamam yaptırmıştır. Melik I. Turan-şah ise Mescid-i Melik adı ile büyük bir ulu cami yaptırmıştır. Yine Melik I. Arslan-şah ve onun oğlu Muhammed zamanında da çeşitli imari eserler yaptırılırken bunlardan en önemlisi Muhammed’in yaptırdığı kütüphanedir. Atabegler de çeşitli imar faaliyetlerinde bulunmuşlardır.
              Bunlara ek olarak Kirman Selçuklularının bu bölgede ekonomik hayatı da canlandırdığı söylenebilir. Kavurd’tan itibaren bütün melikler kendi adlarına para bastırarak bağımsız olduklarını göstermişlerdir. Bununla birlikte Kirman Selçukluları meliki Kavurd’un parası ( “Nakd-i Kavurdi”) 150 yıl sonra dahi değerini korumuştur.    
              Kirman Selçukluları devrinde önemli müellifler, din bilginleri, alimler ve şairler de korunarak kültürel bir gelişme de sağlanmıştır. Bu devirde yetişen en önemli müellif ve şairler şunlardır; Eflaleddin Kirmani, Ezraki, Burhani.   Bu kişiler saraylarda da görev almışlardır. Bunlarda n başka Kıvami, Şıhabi, Abbasi, Mübarek-şah ve Muhtari gibi şairler de meliklere şiirler yazmışlardır.

Büyük adamlar tarihi, tarih de büyük adamların yaptıklarını süslemiştir.   La Bruyere
Yeni Başlık  Cevap Yaz



Forum Ana Sayfası
Benzer konular
Başlık Yazan Cevap Gösterim Son ileti
Konu Klasör Kirman Selçukluları emreaksakal 0 2122 06.05.2014- 20:34
Konu Klasör LALE DEVRİNDE KÜLTÜR, SANAT VE EDEBİYAT admin 0 17767 20.01.2010- 23:51
Konu Klasör Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu admin 0 3012 21.10.2010- 15:38
Konu Klasör Anadolu Selçuklu Devleti Kültür ve Medeniyeti emreaksakal 0 2492 06.05.2014- 20:42
Konu Klasör Türk Kültür ve Medeniyeti Tarihi Dersi Üniteleri admin 0 706 26.04.2020- 03:49
Etiketler   Kirman,   Selçuklularında,   Kültür,   Medeniyet
Tarih Dersi, Tarih Öğretmenleri, Tarih Sitesi, Tarih Portalı, Tarih Forum
Portal Forum Mobil RSS