Türk Sivil Havacılık Tarihi'nin en önemli isimlerinden biri olan Nuri Demirağ'ın ismini ölümsüzleştirmek amacıyla Sivas ilinde Sivaslılar ve ülke genelinde havacılıkla ilgili organizasyonlar tarafından başlatılan kampanyalar sonuç vererek Nuri Demirağ'ın ismi Sivas havaalanına verildi.
Böylece Sivas'taki Havaalanının yeni ismi Uluslararası Nuri Demirağ Havaalanı oldu. İsmi değişerek Nuri Demirağ Havaalanı olan, Türkiye’nin en uzun pistine sahip ve yıllık yolcu kapasitesi 120 bine ulaşan Uluslararası Sivas Havaalanı ve iç-dış hatlar terminal binaları yeni haliyle 5 Aralık 2010 Pazar günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açılacak.
Bizler de bu yazımızda ismi Sivas havaalanına verilen Nuri Demirağ'ı ve Türkiye'de Kurulan İlk Uçak Fabrikasını anlatmak istedik.
www.tarihonline.com
Nuri Demirağ kimdir?
Türkiye Cumhuriyeti demiryolları inşaatının ilk müteahhitlerinden ve Cumhuriyet’in ilk sayılı zenginlerinden birisi olan ve adeta Cumhuriyetimizin ilk yıllarına damga vuran isimlerden birisi olan Nuri Demirağ 1886 yılında Sivas’ın Divriği kasabasında doğdu.
1936 yılında havacılık sanayiinin ilk temellerini atan Demirağ, Besiktaş Barbaros Hayrettin İskelesinin yanında Tayyare Etüd Atölyesini kurdu. Bu atölyeyi kısa bir zaman diliminde dev bir fabrika haline getirdi. Fabrikayı memleketi Divriği’de kurmayı planlamıştı. Ancak öncelikle İstanbul’da bir deneme atölyesi kurulacaktı. Bu amaçla Çekoslovak bir şirketle anlaştı.
Yesilkoy'de Elmas Pasa ciftligini tayyare meydani yapmak icin satin aldi. 1000 X 13000 metre boyutlarinda duz bir tayyare alani yaptirdi. Bu alan, günümüzde İstanbul Atatürk Havalimanı olarak kullanılır. Bunun bir örneği de o siralar Avrupa'nin en modern havaalani olan Amsterdam'da vardi.
1937-1938 yili icinde Turk Hava Kurumu 10 okul ucagi ve 65 planor siparisinde bulundu. Istanbul fabrikalarinda yapilan ilk yerli Turk ucagi, 1941 yili agustosunda Nuri Bey'in dogdugu yer olan Sivas Divrigi'ye ucarak gidip gelmisti.
Halki da heyecanlandiran bu tur gosterilerin yararli oldugunu dusunen Nuri Bey Eylul ayinda 12 ucaklik bir filoyu, Bursa, Kutahya, Eskisehir, Ankara, Konya, Adana, Elazig ve Malatya rotasinda ucurarak halka kendi tayyarelerimizle goklerimizi kendimizin koruyabilecegini gostermek ve onlara inanc vermek istemistir.
Uçakları kullanacak Türk pilotların yetişmesi için bir havacılık okulu kurmak gerekiyordu. Pistin bulunduğu arazide Gök Okulu kuruldu. Okul, 1943 yılında kadar 290 pilot yetiştirdi. Yeşilköy’deki Gök Okulu’ndan önce Divriği’de de bir Gök Ortaokulu açtı. Sivas’ın hiçbir ilçesinde ortaokul yokken açılmış bu okulda öğrencilerin tüm masrafları karşılanıyor; öğrenciler havacılığa özenmeleri için İstanbul’a getirtilip uçuş dersleri veriliyordu.
Beşiktaş’taki uçak fabrikasında üretilecek uçak ve planörlerin planını Türkiye’nin ilk uçak mühendislerinden Selahattin Reşit Alan çizdi. 1936’da ilk tek motorlu uçak üretildi ve ND-36 adı verildi. 1938’de NuD-38 adlı çift motorlu 6 kişilik yolcu uçağı yapıldı. NuD-38, 1944 yılında dünya havacılığı yolcu uçakları A sınfına alındı. İlk uçak siparişini 1938 yılında Türk Hava Kurumu (THK) verdi.Nuri Demirağ, havacılık alanında çalışmalarına 1939’da Türkiye’nin ilk yerli paraşüt üretimini gerçekleştirerek devam etti. 1941’de tamamen Türk yapımı ilk uçak İstanbul’dan Divriğ’e uçtu. Nuri Demirağ’ın oğlu ve Gök Okulu’nun ilk mezunlarından olan Galip Demirağ, bu uçuşta pilot idi.THK tarafından sipariş edilen 65 planör kısa sürede teslim edildikten sonra; NuD-36 adlı 24 eğitim uçağı tamamlanmış, deneme uçuşları İstanbul’da gerçekleşmişti.
Nu.D.38 tipi yolcu ucagi, tamamen Turk muhendis ve iscilerinin ortaya cikardiklari Turk tipi bir ucaktir. 6 kisilik yolcu ucaginin cift pilot kumandasi bulunmaktadir. Saatte 325 kilometre hiz yapabilmekte ve 1000 km ucabilmektedir.
THK’nın siparişi olan ve son olarak İstanbul’dan Eskişehir’e uçan uçakların teslimi için Eskişehir’de bir kez daha test uçuşu yapılması talep edilmişti. Test uçuşunu uçuş tecrübesi az olan başmühendis Selahattin Alan’ın kendisi yaptı ve iniş sırasında kaza geçirerek hayatını kaybetti. Bu kazadan sonra THK siparişi iptal etti.
Nuri Demirağ, mahkemeye verdiği THK ile yıllar süren bir mahkeme sürecine girdi. Mahkeme THK lehine sonuçlanınca fabrika ve Gök Okulu kapandı; Yeşilköy’deki tesisler havaalanı yapılmak üzere istimlak edildi; İspanya, İran ve Irak’tan alınan siparişler engellendi; elde kalan uçaklar hurdacıya satıldı. Nuri Demirağ’ın davayı kaybettikten sonra hükümet üyeleri ve cumhurbaşkanına mektuplar yazarak yanlışlığın düzeltilmesi için yaptığı girişimler başarısız oldu; fabrika tekrar açılamadı.
Bu arada Nuri Demirağ'a soyadı ülkeyi demiryolu ağıyla donatmasından dolayı verilmiştir.
Nuri Demirağ' in İcraatlari
1936'da ilk turk ucagini yapti.
Ilk muhalafet partisini kurdu.
Ankara'nin dogusuna ilk demiryolunu yapti.
Ilk yerli parasutu yapti.
1922'de ilk turk sigara kagidini uretti.
Bursa'da Sumerbank'in Merinos fabrikasini kurdu.
Istanbul bogaz'ina ozel kopru yaptirmayi projelendirdi.
Ilk sehir ve koy planlarini hazirladi.
1942'de Keban'a baraj yapilmali dedi.
Karabuk'te Demir ve Celik fabrikasini kurdu.
Izmit'te Seluloz fabrikasini kurdu.
Sivas'ta Cimento fabrikalarini kurdu.
Istanbul'daki buyuk hal binasini yapti.