Ana Sayfa  |  Forum  |  Yardım  |  Kurallar  |  Çerez Politikası  |  Giriş  |  Kayıt
Tarihonline.com Yenilenme Aşamasında
Sitemiz yenilenmiştir.  

Bu süre içerisinde Çerez politikası, Kişisel verilerin kullanılması, Site kuralları ve mesaj yazma kurallarıyla ilgili bilgileri mutlaka okumanızı öneririz. Bütün kullanıcılar Kullanım Şartları"nı okumuş ve kabul etmiş sayılırlar. 

Yeni Başlık  Cevap Yaz
Gök Medrese Nerededir ?           (gösterim sayısı: 7.896)
Yazan Konu içeriği

boşluk

admin
[Tarihçi]
Site Kurucusu

Kullanıcı Resmi

Kayıt Tarihi: 15.12.2009
İleti Sayısı: 351
Konum: Sivas
Durum: Forumda Değil

E-Posta Gönder
Web Adresi
Özel ileti Gönder

Konu Yazan: admin
Konu Tarihi: 08.12.2010- 14:29


Meşhur Gök Medrese Nerededir, Hangi İlimizdedir ?

Yıllar önce Tiyatrocu Kenan Işık'ın sunduğu 'Kim 500 Milyar İster' adlı yarışmada da "Gök Medrese Hangi İlimizdedir" şeklinde bir soru sorulmuştu ve o zaman bu konu gündeme gelmişti.

Bu sorunun doğru cevabı Sivas olmalıydı. Yarışmada bir yanlışlık yapıldığı gündeme gelmişti ve hatta şu anda arşivdeki haberlere baktığımız zaman o yarışmaya yarışmacı olarak katılan kişinin tekrar yarıştırıldığını öğreniyoruz.

- - - - - -

Şimdi gelelim Gök Medrese Nerededir,   Hangi İlimizdedir ? sorusuna ..

Tarihçi Talha GÖNÜLALAN tarafından yapılmış bir çalışmada Gök Medrese ile ilgili şu bilgiler yer alıyor ;

GÖK MEDRESE   ( M. 1271) (DİĞER İSMİ : SAHİBİYE MEDRESESİ)

Selçuklu Veziri Sahib Ata Fahrettin Ali tarafından 1271 yılında Sivas'ta yaptırılan medrese taçkapısı üzerinde yükselen tuğra örgülü minarelerindeki firuze renkli çinilerden dolayı Gökmedrese olarak anılmıştır.

Giriş cephesi batı yönündedir ve Sivas şehrinin önemli bir mevkiinde bulunmaktadır. Bugün şehre ayakta kalabilen diğer medreselerden biraz daha uzakta bulunmasına rağmen yine de merkezi bir konumdadır.

Özellikle Sivas Ulu Camii'sine oldukça yakındır. Fakat diğer eserlere olan uzaklığından mıdır veya başka bir sebeple mi bilinmez eser önemi ölçüsünde korunamamış ve Sivas'ta en fazla bakıma muhtaç olan tarihi yapılardan biri durumuna gelmiştir. Yine de son yıllarda binanın durumu gözönüne alınarak yapılan çalışmalarla esere iade-i itibar yapılmak istenmektedir. Eserin vakfiyesinin bir numunesi bugün Vakıflar Genel Müdürlüğü Arşivi'nde mevcuttur.

Selçuklu Sultanı III. Gıyaseddin Keyhüsrev devrinde yapılan eserin mimarı Konyalı Kaluyan'dır. Medrese'nin en gösterişli bölümü Taçkapı'dır. Tipik bir Türk-İslam medresesi olan Gökmedrese; iki katlı, açık avlulu ve dört eyvanlı olarak imar edilmiştir. Cephede taçkapı üzerine inşa edilen minareler kapı ile uyumludur. Ayrıca minareler yivlidir.

Özellikle yukarıda belirtildiği gibi Çifte Minareli Medrese ile iki minareli olması nedeniyle benzerlik arzeder. Giriş eyvanının sağındaki kapıdan mescide, solundaki kapıdan ise Darulkurra'ya geçilir. 1934-1967 arası müze olarak kullanılan binanın ahşap kapısı kaldırılarak demirden bir kapı konulmuştur. Geçen yıllarda etrafı çevrili vaziyette kaderine terk edilmiş Gökmedrese, kendisini sahiplenecek tarih dostları beklemekteydi.

2007 yılında başlayan restorasyon çalışmalarının 2011 yılı başında hala bitmedi.

Sivas Gökmedresenin restorasyon sonrası eski ihtişamına tekrar kavuşmasını umut ediyoruz.

Bu araştırmaya göre en baştaki sorumuza tekrar dönecek olursak Gök Medrese Hangi İlimizdedir sorusuna "Gök Medrese Sivas İlimizdedir" şeklinde cevap vermemiz gerektiğini öğrenmiş oluruz. Bununla birlikte bu asıl Gök Medrese'den başka Anadolu'da Gök Medrese şeklinde bilinen ve o şekilde hitap edilen yapıların olması da muhtemeldir.


Büyük adamlar tarihi, tarih de büyük adamların yaptıklarını süslemiştir.   La Bruyere
Yeni Başlık  Cevap Yaz



Forum Ana Sayfası
Benzer konular
Başlık Yazan Cevap Gösterim Son ileti
Konu Klasör Çifte Minareli Medrese Nerededir ? admin 0 6908 20.11.2010- 22:44
Konu Klasör Medrese Nedir ? admin 0 3862 05.03.2010- 15:21
Konu Klasör Sivas Çifte Minareli Medrese admin 0 4005 06.08.2010- 10:34
Etiketler   Gök,   Medrese,   Nerededir
Tarih Dersi, Tarih Öğretmenleri, Tarih Sitesi, Tarih Portalı, Tarih Forum
Portal Forum Mobil RSS