Ana Sayfa  |  Forum  |  Yardım  |  Kurallar  |  Çerez Politikası  |  Giriş  |  Kayıt
Tarihonline.com Yenilenme Aşamasında
Sitemiz yenilenmiştir.  

Bu süre içerisinde Çerez politikası, Kişisel verilerin kullanılması, Site kuralları ve mesaj yazma kurallarıyla ilgili bilgileri mutlaka okumanızı öneririz. Bütün kullanıcılar Kullanım Şartları"nı okumuş ve kabul etmiş sayılırlar. 

Yeni Başlık  Cevap Yaz
Edebiyat Tarih İlişkisi           (gösterim sayısı: 3.848)
Yazan Konu içeriği

boşluk

admin
[Tarihçi]
Site Kurucusu

Kullanıcı Resmi

Kayıt Tarihi: 15.12.2009
İleti Sayısı: 351
Konum: Sivas
Durum: Forumda Değil

E-Posta Gönder
Web Adresi
Özel ileti Gönder

Konu Yazan: admin
Konu Tarihi: 10.11.2010- 23:46


Gerek geçmişte yazılmış tarihi romanlar vasıtasıyla olsun gerekse de geçmişte yaşamış insanların dil araştırmaları üzerine bize geçmişteki insanların iletşimin yanında yazmış oldukları hatıratlarıyla birçok bilgi verir. Bu hatıratların çözümlenmesiyle geçmiş insanların yaşayışları hakkında bilgi ediniriz, bunun yanında tarihi nitelikteki romanlarlada geçmişde olmuş olaylar hakkında bir bilgi sahibi oluruz. yorumlayarak daha geniş bilgiye sahip olabilirsiniz.

Aslında tarihin birçok branşla ilişkisi vardır. Hatta baktığımız zaman görürüz ki Matematik ilminin bile bir tarihi vardır. Tabi tarihin ilk dönemlerinde yazının kullanılmadığını düşünürsek Edebiyat ile Tarih arasındaki ilişkinin özellikle yazının kullanılmasından sonra daha sıkı bir hal aldığını söylemek yerinde oalcaktır.

Mesela Türk Tarihinde “Söz Uçar, Yazı Kalır” diye bir söz söylenmiştir. Bu durum bir bakıma Tarih ilminin de Edebiyat’a olan ihtiyacını göstermektedir.

Son yıllarda Edebiyat Tarihi üzerinde yapılan araştırmalar bu ilişkinin önemini ortaya koymaktadır. Edebiyatın geçmişi ile ilgili bilgilere Tarih yardımıyla ulaşılabilmektedir.

Tarih bilimi geçmişten günümüze birçok şeyi aktarabilir ama bunu Edebiyat vasıtasıyla iyi bir şekilde aktarır. Edebiyat , tarihi geçmişten geleceğe güzel ve bir biçim vererek en etkili bir şekilde yansıtır.

Edebiyat Tarihi hakkında Nihal Atsız’ın şu görüşlerini kayda değer buluyorum ;

“Edebiyat tarihi,tarihin bir koludur. Bir milletin edebi mahsullerini, yahut başka bir tarife duygu ve düşünce mahsullerini, tarih çerçevesi içinde,mütalea eder. Her edebi eser ve her şair bir milletin ve bir tarih devrinin yetiştirmesi olduğu için edebiyat tarihini de tarih umumi gidişi içinde görmek lazımdır. Bir ağacın yemiş verme şartlarını incelerken nasıl onun toprağını da göz önünde bulundurmak lazımsa, edebi mahsullerin nasıl meydana geldiğini anlamak için de o devrin tarihini bilmek icap eder. O halde Türk edebiyatı tarihi demek, Türklerin en eski çağlardan günümüze kadar meydana getirdikleri duygu ve düşünce mahsullerinin asır asır, o asrın tarihi içinde mütealeası demektir. Tabiîdir ki edebiyat tarihini iyi anlamak için bütün medeniyet unsurlarının da tarihini önceden bilmek şarttır. Böyle olmazsa edebi eserlerin doğuşundaki sebep ve neticeler iyi anlaşılamaz.”

Tarihçi Talha GÖNÜLALAN tarafından yapılmış bir çalışmadır..

Büyük adamlar tarihi, tarih de büyük adamların yaptıklarını süslemiştir.   La Bruyere
Yeni Başlık  Cevap Yaz



Forum Ana Sayfası
Benzer konular
Başlık Yazan Cevap Gösterim Son ileti
Konu Klasör Edebiyat emreaksakal 0 2203 19.04.2014- 15:18
Konu Klasör LALE DEVRİNDE KÜLTÜR, SANAT VE EDEBİYAT admin 0 17924 20.01.2010- 23:51
Konu Klasör 3'te 3 Tarih (Üçte Üç Tarih Programı) - Trt1 admin 0 821 26.04.2020- 15:18
Konu Klasör Tarih Yazıcılığı admin 0 12998 28.01.2011- 23:55
Konu Klasör Tarih Dersinin Amaçları admin 0 5764 05.04.2011- 00:08
Etiketler   Edebiyat,   Tarih,   İlişkisi
Tarih Dersi, Tarih Öğretmenleri, Tarih Sitesi, Tarih Portalı, Tarih Forum
Portal Forum Mobil RSS