Bazen böyle bir tanımlama duymuş olabilirsiniz. Kısaca bizler de "Tarihçilerin Kutbu Kimdir" sorusuna cevap aramak istedik.
Olabildiğince kısa olması için hemen cevap vermek gerekirse "Tarihçilerin Kutbu" ifadesi 2016 yılında kaybettiğimiz meşhur Tarihçi Prof. Dr. Halil İNALCIK için kullanılmaktadır.
Tarihçilerin Kutbu Ne Demek?
Aslında bu ifade kendisinin çok önemli bir Tarihçi olduğunu betimlemek için verilmiş bir unvana benzemektedir. Pek çok Tarih hocası yetiştiren ve tarihe dair yaptığı önemli çalışmalarla birçok meseleyi aydınlatan bir hoca olmasından dolayı Prof. Dr. Halil İNALCIK'a önemli bir paye verilmiştir. Prof. Dr. Halil İNALCIK için bu unvanın kullanılmasının yaygınlaşmasının Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları'ndan çıkan
"Halil İnalcık Kitabı / Tarihçilerin Kutbu" isimli Emine ÇAYKARA'nın derleyip, hazırladığı söyleşi tarzı kitaptan sonra olduğu söylenilebilir.
Emine ÇAYKARA'nın Prof. Dr. Halil İNALCIK ile yaptığı söyleşide İnalcık, bilimsel bulgularını, keşiflerini, Osmanlı tarihçiliğine yaptığı katkıları da anlatmaktadır.
Tarihçilerin Kutbu ifadesinin çıkışıyla ilgili olarak iki görüş var. Görüşlerden birisi bu ifadenin Halil İNALCIK için ilk kez Ahmet Yaşar OCAK tarafından kullanıldığını, diğer görüş ise bu tanımlamayı Ekmeleddin İHSANOĞLU'nun verdiğini söylemektedir. Hatta "
Tarihçilerin Kutbu" ifadesinden önce Prof. Ekmeleddin İhsanoğlu’nun, “Şeyh-ûl Müverrihîn” (tarihçilerin şeyhi) diye tanımladığı kitabın tanıtımında da dikkat çekmektedir. Yani "Tarihçilerin Kutbu" ifadesinden önce Prof. Dr. Halil İNALCIK için “Şeyh-ûl Müverrihîn yani (Tarihçilerin Şeyhi) ifadesinin kullanıldığını görüyoruz. Tabi burada Tarihçilerin öncüsü, Tarihçilerin ileri geleni gibi anlamlarda bu ifade kullanılmıştır.
Aslında Halil İNALCIK'ın daha orta öğretimden itibaren öğretmen özellikli yetiştiğini söyleyebiliriz. Sivas ve Ankara'da Muallim Mektebi'nde (Yani öğretmen okulunda) ortaöğretimini tamamlayan Tarihçilerin Kutbu Halil İNALCIK'ı daha iyi tanımak için şu sayfamıza göz atabilirsiniz ;
k260-halil-inalcik-kimdir-.html