Avrupa’da Aydınlanma Çağı
17. ve 18. yüzyılda Avrupa’da düşünce alanında köklü değişiklikler meydana geldi. Bunun sonucu olarak, Skolâstik düşünceden akılcı düşünceye geçiş tamamlandı. Orta Çağda bilim, kilisenin doğrularının geçerliliğini kanıtlama aracılığıydı. Modern düşünce Orta Çağ’ın bu yaklaşımından farklı olarak inanç ve düşünce özgürlüğüne ulaşmanın ürünüdür.
18. yüzyıl felsefesine aydınlanma felsefesi adı verilir. Bu nedenle 16. ve 17. yüzyılda Aydınlanma Çağı olarak adlandırılır. 18. yüzyıl aydınlanması İngiliz düşünür, John Locke (Jon Lok) ile başlar. Yine İngiliz düşünürü Candillac (Kondillek) ve Fransız düşünürleri Montesquiue (Monteskiyö), Voltaire (Volter), Jean Jacques Russeau (Jan Jak Russo) düşünce akımının önemli temsilcileridir.
Aydınlanma Çağı, eskinin bütün düşünce kalıplarını değiştirdiği için hem Fransız İhtilâli ve Amerika Birleşik Devletleri’nin kurulması gibi önemli olayların meydana gelmesine neden olmuş, hem de daha sonraki dönemleri derinden etkilemiştir. Aydınlanma düşünürleri ve bilim adamları, insanın doğanın bir parçası olduğuna, aklıyla parçası olduğu bütünü kavrayabileceğine inanıyorlardı. Bunun sonucunda gözlem ve deneyler doğa bilimlerinin gelişmesine yardımcı oldu. İngiltere‘de başlayan aydınlanma felsefesi, daha sonra Fransa ve Almanya’da yayıldı.Ülkelerin sosyal ve siyasal özelliklerine uygun biçimler aldı. Aydınlanma felsefesi İngiltere’de daha çok deneyci, Fransa’da akılcı, Almanya’da ise mistik-akılcı nitelik kazandı.