18. Milli Eğitim Şurası Genel Kurulu'nda, zorunlu eğitim uygulamasının 1+4+4+4 şeklinde 13 yıla çıkarılması önergesi oy çokluğuyla kabul edildi.
“Eğitimde 2023 Vizyonu”nun tartışıldığı 18. Milli Eğitim Şurası'nda çeşitli konuların ele alındığı komisyonların kararlarının görüşülmesine Genel Kurul toplantısında bugün de devam edildi.Genel kurula Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu başkanlık etti. Toplantıda, “İlköğretim ve Ortaöğretimin Güçlendirilmesi Ortaöğretime Erişimin Sağlanması” komisyonunda alınan kararlar görüşüldü.
Komisyon kararı olarak Genel Kurul'a gelen ve tartışılan maddelerden biri olan “Gelişim özellikleri bakımından farklı düzeylerdeki öğrencilerin bir arada bulunmasının ortaya çıkardığı pedagojik sorunların ortadan kaldırılması için ilköğretim okullarında sekiz yıllık zorunlu eğitimin öğrencilerin yaş ve gelişim özellikleri dikkate alınarak kademelendirilmesi, fiziksel mekanların bu kademelere göre öğrencilerin ayrı alanlarda eğitim görmelerini sağlayacak biçimde bölümlendirilmesi, okulların öğrenme alanları olmanın yanında, bir kültür merkezi ve yaşam alanları olarak düzenlenmesi” önerisi Eğitim Bir Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu'nun teklif ettiği önergeyle değiştirildi.
1+4+4+4 FORMULÜ Kurulda söz alan Gündoğan, ikinci maddenin “Eğitim süreleri 1 yıl okulöncesi eğitim, 4 yıl temel eğitim, 4 yıl yönlendirme ve ortaöğretime hazırlık eğitimi, 4 yıl ortaöğretim olmak üzere zorunlu eğitimin 13 yıl olacak” şekilde düzenlenmesini önerdi. Bu önerge, kurulda oylanarak kabul edildi.Önerinin kabul edilmesine tepki gösteren Eğitim-İş Genel Başkanı Yüksel Adıbelli, bu konunun önemli olduğunu belirterek, böyle bir konuda bilimsel bir çalışma olmadan değişiklik yapılmasının önerilmesinin doğru olmadığını savundu. Adıbelli'nin oya sunulan, bu önergenin yeniden tartışılması yönündeki önerisi kabul edilmedi.