Daha önce öğretmen atamalarıyla ilgili olarak hem atama sistemiyle ilgili hem de Tarih branşı gibi ders branşlarına yapılan öğretmen atamalarıyla ilgili konuları kapsayan mektubun Tarih Öğretmeni adayı arkadaşlarımız tarafından Başbakana ve başta Milli Eğitim Bakanı olmak üzere diğer Bakanlara ulaştırıldığını yazmıştık.
İlgili konumuz : http://www.tarihonline.com/k157-tarih-ogretmeni-adaylarindan-basbakana-mektup.html
Başbakana hitaben yazılan mektuba MEB tarafından gelen cevap şöyleydi : http://www.tarihonline.com/k170-tarih-ogretmen-adaylarinin-mektubuna-cevap-geldi.html
Bugün de arkadaşlarımıza Başbakanlık'tan şöyle bir cevap geldi ;
BİLGİ NOTU
KONUSU: ........ tarafından Sayın Başbakanımıza iletilen mektupta belirtilen konulara ilişkin açıklama.
Bugün hâlihazırda, bazı branşlarda öğretmen fazlası ortaya çıkarken, bazı branşlarda da öğretmen talebi karşılanamamaktadır. Öğretmen istihdamını sağlayan en büyük kuruluş olan Bakanlığımızın öğretmen istihdamına bakıldığında son birkaç yılda bazı alanlardan mezun öğretmenleri hiç istihdam edemezken bazı alanlarda da mezun olan tüm öğretmenlerimizi istihdam etmektedir. Kimi zaman talebi dikkate almadan yüksek öğrenim kurumları talep olmayan alanlarda bölümler açmaktadır. Bakanlığımız, öğretmen ihtiyacına ve planlamasına yönelik yeni bir çalışma başlatmıştır. Bu çalışmayla öğretmen arz ve talebi arasında analizler yapmakla ve geleceğe yönelik projeksiyonlar gerçekleştirmekle bu sorunu aza indirmeyi, daha planlı ve programlı ihtiyaca cevap veren bir öğretmen istihdam politikası oluşturulması amaçlanmaktadır. Böylece Bakanlığın insan kaynaklarının sürdürülebilir yöntemlerle daha etkin kullanılması hedeflenmektedir. .
Bu amaçla gelecek yıllarda yapılacak öğretmen atamalarına esas teşkil edecek Bakanlığımızın kısa-orta ve uzun vadeli öğretmen arz-talep projeksiyonunun oluşturulması ile ilgili proje çalışmaları sürdürülmektedir. Bu çalışmanın ortaya koyacağı sonuçlara dayalı olarak daha nesnel ve daha objektif öğretmen yetiştirme ve öğretmen istihdamı planlaması yapılabilecektir. Çalışmanın sonucunda ihtiyaç duyulan alanlarda öğretmen yetiştiren kurumların ve programların açılması yönünde eşgüdüm sağlanmak üzere Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı ile ortak çalışma yapılması planlanmaktadır.
Ancak bugün itibariyle öğretmen istihdamı Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği kapsamında yürütülmektedir. İlgili yönetmelikte ilk defa öğretmen kadrolarına atanacakların Kamu Personeli Seçme Sınavına katılmış ve bu sınavda Bakanlıkça belirlenen taban puan ve üzerinde puan almış olma koşulu aranmaktadır.
Bakanlığımıza ilk atama yolu ile atamalarda kullanılmak üzere bütçe kanunu ile Bakanlığımıza atama izni verilen kadroların kullanımı illerin ihtiyaç yoğunluğuna göre dağıtılmaktadır. İllere ayrılan kontenjanlar ölçüsünde İl Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından il içi ve iller arası yer değiştirmeler ile emeklilik ve benzeri nedenlerden dolayı oluşan öğretmen ihtiyacı göz önüne alınarak, öncelikle öğretmen istihdamında güçlük çekilen yerler ile mahalli imkânlarla ihtiyacı karşılanamayan ya da en fazla öğretmen ihtiyacı bulunan alanlar(branşlar) ve eğitim kurumlarından başlanmak suretiyle atama yapılmak istenen alanlar ve eğitim kurumları tespit edilerek Bakanlığımıza bildirilir. Böylece o atama dönemi için atama yapılacak alanlar ve il kontenjanları oluşur. Alanlar bazında başvuru taban puanlarının belirlenmesi, ÖSYM den alınan KPSS verileri dikkate alınarak bu kontenjana göre yapılır. Başvuru taban puanlarının alanlarda farklılık göstermesi, her alanın mezun potansiyel adayı ile alanın ihtiyaç yoğunluğuna göre değişiklik göstermektedir. Alman başvurularının değerlendirilmesinde, alanlar bazında KPSSP10 puan üstünlüğü esas alınır.
Mektupta belirtilen boşalan sözleşmeli pozisyonlara üç katı kadar sözleşmeli öğretmen alımı önerisine ilişkin ise; Aralık 2010 atama döneminde yapılan kadrolu öğretmen atamasında, sözleşmeli öğretmen olarak görev yapan ve kadrolu öğretmenliğe atananlardan boşalan pozisyonlara boş pozisyon sayısı kadar sözleşmeli öğretmen görevlendirilmesi yapılmıştır. Kadroya geçen sözleşmelilerden boşalan pozisyonlara üç katı görevlendirme yapılması hukuken de mümkün olamamaktadır.
Bakanlığımız öğretmen istihdamı sürecini sürekli geliştirerek, bilişim teknolojilerini etkin olarak kullanarak, objektif, adil, şeffaf, sürdürülebilir bütüncül bir sistem oluşturmaya çalışmaktadır.
Arz ederim.