Aslında Murat Bardakçı çoğu kişi tarafından Tarihçi olarak bilinmesine rağmen Murat Bardakçı gazeteci ve yazar olarak tanımlanabilir. Ama tabiki tarih konusunda kendisini geliştirmiş olması ve araştırmalarıyla Murat Bardakçı da halkımız nezdinde Tarihçi payesini almıştır. Yani kaynaklarda söylenene göre Ankara Üniversitesi ekonomi bölümünden mezun olmasına rağmen ilgi alanı tarih olduğu için tarih konusunda uzmanlaştığını söyleyebiliriz.
Türk müziği tarihiyle ilgili çok sayıda araştırması bulunmaktadır. 1915 Ermeni Kırımı'ndaki olaylarını konu alan "Talât Paşa’nın Evrak-ı Metrukesi" adlı kitabı yazan Bardakçı, "Tarihin Arka Odası" isimli Tv programıyla belki de geniş kitlelere ulaşmıştır. Bu program Habertürk televizyonunda yayınlandığı dönemde Murat Bardakçı ve Erhan Afyoncu birlikte pek çok tarihi konular üzerinde konuklarıyla beraber yorumlar yapmışlardır.
Murat Bardakçı ayrıca "Habertürk Tarih" dergisinin çıkarılmasında da etkin olmuştur. Sık sık tarihçi olmadığını, tarihle ilgili bir gazeteci olarak daha geniş kitlelerin okuyabileceği kitaplar yazdığını ifade eden Murat Bardakçı'nın en çok ses getiren eserlerinden birisi de "ŞAHBABA" isimli eseri olmuştur. "Şahbaba: Osmanoğulları'nın Son Hükümdarı Vahdettin'in Hayatı, Hatıraları ve Özel Mektupları" eseri Son Osmanlı padişahı olan Sultan Vahdettin ile ilgili çok dikkat çekmiş bir eserdir.
Murat Bardakçı'nın; "Enver", "Mahmut Şevket Paşa'nın Sadaret Günlüğü", "İttihadçı'nın Sandığı", "Bir Devlet Operasyonu:19 Mayıs", "Neslişah: Cumhuriyet Devrinde Bir Osmanlı Prensesi" gibi eserleri de eserlerinden bazılarıdır.