Evet arkadaşlar bilindiği gibi bazen Kpss Sınavında Tarih bölümünde kavramlarla ilgili sorular geliyor.
Şimdi sizlere Külliye kavramını açıklamaya çalışacağım. Tabi sadece Kpss Tarih için değil bir genel kültür bilgisi olarak da önemli bir kavram olan Külliye kavramını bilmek gerektiğini düşünüyorum.
Öncelikle “Külliye Nedir” sorusuyla başlayacak olursak özellikle Türk - İslam devletlerinde dini, sosyal, kültürel , eğitim alanlarındaki yapıların bir arada olduğu yapılar bütünü aklımıza gelmelidir.
Konuyu biraz açalım isterseniz ;
[gizle]
Hani bazen söylediklerinin tamamı yalan demek için “Külliyen Yalan” tabirini kullanırız ya işte Külliye kelimesini burdan aklımıza getirebiliriz. Demekki Külliye kelimesi tamamını ifade eden bir kelimedir. Bunu Türk - İslam kültür ve medeniyeti için yorumlayacak olursak başta cami, medrese, imarhane, kütüphane, şifahane v.b. gibi çok sayıda farklı amaç için oluşturulan yapının bir arada bulunduğu yapılar bütünü aklımıza gelmelidir.
Özellikle Anadolu Selçuklu ve devamında Osmanlı Devleti’nde Külliye yapıları bu devletlerin egemen olduğu önemli Anadolu şehirlerinde sıklıkla görülmektedir. Anadolu Selçukluları ve Osmanlılarda birçok hizmeti bir arada vermek için inşa edilen külliyelerin ana yapısı Camidir. Yani bir bakıma külliyeler camilerin etrafında şekillenir diyebiliriz. Dikkat ederseniz eski camilere camilerin birçok bölümden oluştuğunu görebilirsiniz. Çevrelerinde sadece dini ibadetlerin yapıldığı değil yukarıda saydığımız değişik alanlarda farklı amaçlara yönelik yapıların camilerle bütünleşerek külliyeleri ortaya çıkardığı savunulabilir.
Örnek verecek olursak Sivas Meydan Camii bilindiği gibi Şemseddin Sivasi külliyesinin temelini oluşturmaktadır. Böylece camiler etrafında şehir gelişimleri de gözler önüne serilebilir.
Külliyeleri bugünün üniversite kampuslerine benzetmekteyim. Özellikle dini, içtimai, sağlık, ekonomik bir çok yapının üniversite kampusleri içerisinde nasıl toplandığını da düşünerek külliyeler hakkında yorum sahibi olabiliriz. [/gizle]
Tarihçi Talha Gönülalan
Konuyla İlgili Etiketler: cami, cami medrese, kpss sınavı tarih, kpss sınavı tarih konuları, Kpss Tarih, kpss tarih kavramlar, kpss tarih konular, KPSS TARİH KONULARI, kpss tarih konusu, külliye, külliye mimari, külliye nedir, külliye tanımı, külliye yapısı, medrese, osmanlıda külliye, tarih kavramları
Bir soruda külliyelerin medreselerin etrafında toplandıgı cevabı ile karşılaştım da şaşırdım,ben de cami diye biliyorum. Cevabı cami olmalı değil mi?
Külliyeler camilerin etrafında gelişme göstermiştir. Merkez ı olarak camiler varken yanlarında diğer yapılar bulunurdu.
Konumuz Kpss olduğu için Kpss'de çıkmış bir soruyu da hatırlatmak gerekirse soruda Külliyeler hangi yapı etrafında gelişme göstermiştir deniliyordu. Doğru cevap Cami seçeneği idi.
Cami olmasın,heralde yanlış yazdınız ..
Evet Cami olacaktır doğru cevap.