Menü Üye Giriş

Şifre Sıfırla · Kayıt Ol

 Tarihonline.com (Online Tarih Portal - Forum Sitesi)  »
 Tarih Yayınları  »
 Tarih Kitapları

Ahmed Refik tarafından kaleme alınmış olan "Osmanlı Zaferleri" isimli kitabın kısa bir tanıtımını www.tarihonline.com üzerinde bu bölümde yapıyoruz.

Resim Ekleme

Her tarih gibi Osmanlı tarihi de bir zaferler ve yenilgiler tarihidir. Ama daha çok birer kahramanlık tablosu olan zafer sahneleri kendini göstermektedir. Her Osmanlı zaferi, mazideki medeniyetimizin bir işaret taşıdır. İşte bütün büyük devletlerin tarihlerinde olduğu gibi Osmanlı Devleti’nin tarihinde de büyük zaferlerin ve yenilgilerin olduğunu belirten Ahmed Refik, Osmanlı Zaferleri adlı kitabında Osmanlı Devleti’nin 600 yıllık tarihi boyunca almış olduğu zaferleri ve bu zaferleri nasıl kazandığını inceleyen ve bunu eserine yansıtan bir yazar olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle bütün diğer Türk Devletleri’nde olduğu gibi Osmanlılarda da askerliğin ve savaşçılığın ne kadar önemli olduğu düşünülürse Ahmed Refik’in yazdığı bu eserin gerekliliği ve faydası anlaşılacaktır. Osmanlı Devleti’nin Nizam-ı Alem ve cihad gibi yüksek gayeler için değişik kıta ve sahalarda yüzyıllar boyunca savaşlar yapması ve birçok zafere imza atması bu eserin ortaya çıkış amillerindendir.              
              Eserin elimizde bulunan ve Timaş Yayınları tarafından Eylül 1996 yılında İstanbul’da yayımlamış olduğu ikinci baskısı da tıpkı Mayıs 1996 baskısında olduğu gibi Dursun Gürlek tarafından sadeleştirilmiş ve günümüz Türkçesi’ne tam olarak adapte edilmiştir. Kitabın bu baskısı da yazarın 27 Ramazan 1323’de İstanbul’da   yazmış olduğu Önsöz ile başlamaktadır. Ahmed Refik yazmış olduğu bu Önsöz’de askerliğin Osmanlılar için önemini ve seçkinliğini, onların kazandıkları zaferlerde dini inançları rehber kabul etmesini, Osmanlı askerinin sürat, savaş malzemesi ve harp hareketi olarak mükemmel olduğunu, ordunun devamlı ve intizamlı olduğunu, ordu komutanı olarak padişahların veya onların yerine Serdar-ı Ekrem   tayin edilen sadrazamların nice kahramanlıklar yaptıklarını belirtmiştir.
              Eserde özellikle dikkati çeken unsur Osmanlıların yaptıkları savaşlarda padişahların oynadıkları roller ve askeri teşkilatın düzenliliğinin savaşa yapmış olduğu etkidir. Nitekim Ahmed Refik, Osmanlı padişahlarının askerlere moral ve kahramanlık aşıladığını belirtmiş ve bununla ilgili olarak Yavuz Sultan Selim Han Hazretlerinin savaşın zorluklarından şikayet eden korkak askerlere karşı “Siz gitmezseniz, ben yalnız başıma giderim.”diye   hitab ederek bir kahramanlık örneği göstermesini örneklendirmiştir. Bununla birlikte kendisi eserin konusunu oluşturan bu büyük zaferlerle ilgili olarak “Bu büyük savaşlar hiçbir devletin askeri tarihinde görülmeyen olağanüstü başarılardan başka bir şey değildir” demektedir.
              Eserde Önsöz’den sonra sekiz ayrı bölüm karşımıza çıkmaktadır. Bu bölümlerden ilki Osmanlılarda Savaş Yöntemi iken diğerleri sırasıyla   Kosova Meydan Savaşı, Niğbolu Meydan Savaşı, Varna Meydan Savaşı, İstanbul’un Fethi, Çaldıran Meydan Savaşı, Mohaç Meydan Savaşı, Haçova Meydan Savaşı olarak sıralanmaktadır. Eserinde böylece yedi ayrı Osmanlı Zaferi’ni ele alan Ahmed Refik, her zaferi kendi içinde değerlendirmiştir.

Tarihçi Talha Gönülalan'ın çalışmasından alıntıdır.

Tam Sürüme Geç »
 phpKF Mobil Android Uygulaması Kullanın [X]